TROFEJ BEOGRADA

                             

Da bi se pružila prilika, mladim i talentovanim šahistima da svoje snage odmere sa iskusnim majstorima iz inostranstva, u Beogradu je od 25. januara do 18. februara 1948. godine organizovan prvi međunarodni turnir. Turnir je igran po Bergerovom sistemu a nastupilo je 20 igrača. Poslednji turnir po kružnom sistemu povodom gidišnjice oslobođenja Beograda igran je 1969 godine.

Tradicija se nastavlja 1975. godine organizacijom Prvog Oktobarskog međunarodnog prvenstva Beograda. Od tada pa nadalje, prvenstva su igrana po švajcarskom sistemu svake godine do 1987.
Kroz 13 turnira po švajcarskom sistemu prodefilovalo je 1327 igrača, od čega 106 stranih igrača sa pet kontinenata iz 28 stranih zemalja: Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Bugarske, Čehoslovačke, Čilea, Danske, Engleske, Finske, Francuske, Izraela, Indonezije, Irana, Italije, Kanade, Kolumbije, Kube, Luksemburga, Mađarske, Novog Zelanda, Paragvaja, Poljske, SAD, SR Nemačke, SSSR, Švajcarske, Švedske, Španije i naše zemlje.
U hotelu ,,Jugoslavija” u Beogradu, od 04.do 15. decembra 1988. godine, održan je veliki međunarodni šahovski GMA-JAT open turnir, koji je igran u okviru kvalifikacija za svetski kup. Nastupilo je 158 igrača iz 27 zemalja, a među njima 100 velemajstora, 76 međunarodnih majstora, što je do tada nezabeležen rekord u svetu po broju velemajstora na jednom turniru, izuzimajući šahovske olimpijade. Ova grandiozna svetska šahovska priredba održana je u okviru beogradskih otvorenih turnira, pa se smatra kao 14. Otvoreno međunarodno prvenstvo Beograda.
Od 2001. godine kada je odigran 15. po redu turnir pa do 2014. godine Međunarodno otvoreno prvenstvo Beograda se održavalo u gradskoj opštini Obrenovac. Trofej Beograda 2014. godine je odigran u Gradskoj opštini Rakovica.

Svi dosada odigrani turniri ostavili su veoma veliki propagandni efekat i poslužili su mnogim šahistima da steknu iskustvo i osvoje neophodne rejting poene, a mnogi od njih su osvojili i potrebne balove za međunarodne titule.

Međunarodno otvoreno prvenstvo Beograda uvršteno je u sistem sportskih manifestacija ,,Trofej Beograda”, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda