ТРОФЕЈ БЕОГРАДА

                             

Да би се пружила прилика, младим и талентованим шахистима да своје снаге одмере са искусним мајсторима из иностранства, у Београду је од 25. јануара до 18. фебруара 1948. године организован први међународни турнир. Турнир је игран по Бергеровом систему а наступило је 20 играча. Последњи турнир по кружном систему поводом гидишњице ослобођења Београда игран је 1969 године.

Традиција се наставља 1975. године организацијом Првог Октобарског међународног првенства Београда. Од тада па надаље, првенства су играна по швајцарском систему сваке године до 1987.
Кроз 13 турнира по швајцарском систему продефиловало је 1327 играча, од чега 106 страних играча са пет континената из 28 страних земаља: Алжира, Аргентине, Аустралије, Аустрије, Бугарске, Чехословачке, Чилеа, Данске, Енглеске, Финске, Француске, Израела, Индонезије, Ирана, Италије, Канаде, Колумбије, Кубе, Луксембурга, Мађарске, Новог Зеланда, Парагваја, Пољске, САД, СР Немачке, СССР, Швајцарске, Шведске, Шпаније и наше земље.
У хотелу ,,Југославија” у Београду, од 04.до 15. децембра 1988. године, одржан је велики међународни шаховски ГМА-ЈАТ опен турнир, који је игран у оквиру квалификација за светски куп. Наступило је 158 играча из 27 земаља, а међу њима 100 велемајстора, 76 међународних мајстора, што је до тада незабележен рекорд у свету по броју велемајстора на једном турниру, изузимајући шаховске олимпијаде. Ова грандиозна светска шаховска приредба одржана је у оквиру београдских отворених турнира, па се сматра као 14. Отворено међународно првенство Београда.
Од 2001. године када је одигран 15. по реду турнир па до 2014. године Међународно отворено првенство Београда се одржавало у градској општини Обреновац. Трофеј Београда 2014. године је одигран у Градској општини Раковица.

Сви досада одиграни турнири оставили су веома велики пропагандни ефекат и послужили су многим шахистима да стекну искуство и освоје неопходне рејтинг поене, а многи од њих су освојили и потребне балове за међународне титуле.

Међународно отворено првенство Београда уврштено је у систем спортских манифестација ,,Трофеј Београда”, Секретаријата за спорт и омладину Београда