Отворено писмо Миодрага Вукотића, почасног председника ШСС, Владици Андрејићу

Цугери ШСБ-а
јул 2, 2018
Виши суд у Београду одбио жалбу бившег руководства ШСБ-а
јул 5, 2018

Отворено писмо Миодрага Вукотића, почасног председника ШСС, Владици Андрејићу

Отворено писмо проф. др Владици Андрејићу, ванредном професору Математичког факутета у Београду

Господине Андрејићу,

Изоставио сам „поштовани“ јер то не заслужујете, „господине“ је остављено искључиво због пристојности у обраћању, мада Вас тако не доживљавам, напротив.
Одавно се носим мишљу да Вам отпишем на неке од увреда упућених многим људима из шаховског света, који нису стали у Ваше геометријске слике, сада морам јер сте ме увредили.
Наиме, поводом текста – Председник ШСС Душан Цогољевић означио почетак „лова на вештице“ – који сте објавили на сајту Вечити шах 28.06.2018.године, упућујете читаоце на обраћање окривљених поводом дисциплинске пријаве од стране надлежниг органа ШСС, питајући се у уводу текста „зашто тај дисциплински суд није процесуирао најпре своје штеточине попут Миодрага Ракића, Мише Вукотића, Обрена Ћетковића, Горана Урошевића“…
Да не буде забуне, пишем Вам искључиво у своје име, не зато да бих заштитио свој интегритет, који потпада под друге, Вама недокучиве аршине, већ да бих се и ја нешто запитао. Једна друга ствар ме је заинтригирала, или боље рећи, подстакла.
Како је могуће да човек у професији математичара, са титулом доктора наука, у звању ванредног професора, поседује тако низак ниво културе, посебно језичке. Ко Вас је томе учио, прецизније, ко Вас није научио, не знам, али знам да сте то морали стећи, будући да припадате предавачима Београдског универзитета и да нисте задужени само за алгебру и геометрију.
Годинама докторе Андрејићу, Ви правите коментаре на свом сајту у форми бљувотина и то Вам прилично полази за руком. То што немате стила, што сте полуписмени, може се некако и објаснити, али то да сте непристојни, да вређате, да понижавате и да у томе, стиче се утисак, уживате – уистину је необјашњиво. Ви јавно кореспондирате на бестијалан начин. Ваше обраћање је безобзирно, каткад и безочно!
У великом броју Ваших изјава које се могу наћи на поменутом сајту, наводим само три које су довољно илустративне.
Прва, изречена поводом интервјуа тадашње селекторке, који Вам се очигледно није свидео, па је уследио Ваш минуциозан став … „да приликом избора у селекторска звања кандидати приложе и потврду веродостојног психијатра који гарантује менталну стабилност кандидата“.
Друга, Ваш бестидни коментар на шаховске догађаје у Београду и Србији „док деценијама гледамо исте њушке у свим савезима, шах је пао на ниске гране“ и у наставку… „јер фотеље за богом дане бандите су важније од легалности“.
Трећа, „тужно је гледати како се неки људи бахато понашају, без срама фалсификују, злоупотребљавају и краду. Али изгледа да то није ништа чудно, какви су нам државни функционери, такви су изгледа и ови шаховски“

Интересантно, Андрејићеве оштрице су искључиво упућиване на исту групацију, за другу, чији су протагонисти учинили бројне пропусте и малверзације, није било интересовања, остале су ван домашаја Андрејићевог дискурса.
Никакав повод, никакав разлог и никакво стање шаха не оправдава Ваш језички безобразлук. Како то да Вас не обавезује високо академски статус, статус предавача – ванредног професора угледног факулета?
Да ли Вам пада на памет шта о Вашим писанијама, ако их којим случајем прочитају, мисле Ваше колеге са Универзитета? Сигуран сам да су посрамљени неким Вашим написима.
Шта се скрива иза Вашег безазленог израза лица тешко је докучити. Које пориве имате, вероватно још теже.
Успели сте да себе правоснажно осудите на језички примитивизам, чиме сте потврдили ону Шекспировску – да нема већег мрака од незнања – докторе Андрејићу.
До звања редовног професора ћете верујем стићи, до угледа – никада. И на крају, без поштовања.

Миодраг Вукотић

ПС

Копију овог писма проследићу деканату Математичког факултета.

Даљу преписку са Вама обустављам. Уколико наставите са увредама на моју адресу, обратићу се надлежном суду.