Кратка информација о седници Скупштине ШСБ сазваној за 13. јануар 2018. године

ЗИМСКИ ОПЕН ЈЕ ОДЛОЖЕН !
јануар 6, 2018
ПОЈЕДИНАЧНО КАДЕТСКО ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА ЗА 2018
јануар 19, 2018

Кратка информација о седници Скупштине ШСБ сазваној за 13. јануар 2018. године

Седница Скупштине Шаховског савеза Београда, сазвана за 13. јануар 2018. године, није имала кворум за рад и одлучивање па из тог разлога није ни одржана. Своја пуномоћја су приложили овлашћени представници 32 клуба док су у сали били присутни и овлашћени представници ШК Лештане, ШК Политика и ШК Црвена Звезда који нису желели да званично учествују на седници Скупштине и тиме јој пруже кворум. Иначе, неопходан кворум за рад и одлучивање чини 35 клубова имајући у виду чињеницу да у овом периоду Скупштину ШСБ чини укупно 68 клубова. Посебан куриозитет представљало је присуство телевизијске камере као и новинара листа „Правда“.

Након што је верификациона комисија у саставу Александар Ивановић, Звездан Бабовић и Душан Даутовић званично утврдила и обавестила делегате да не постоји кворум за рад и одлучивање, председавајући је замолио присутне да се не разилазе и да се чињеница да је у сали присутна практично половина чланова ШСБ искористи да се у неформалном разговору покрене дискусија и чују предлози како да се разреши тренутна ситуација у ШСБ.

Такође је, поводом тренутне блокаде текућег рачуна Савеза, обавестио присутне да је ШСБ уложио жалбу Првом основном Суду на Решење о извршењу и да очекује да блокада рачуна буде уклоњена у наредних двадесетак дана.

Душан Цогољевић, након што му је председавајући дао реч, се декларисао као представник клубова који су активно бојкотовали ову седницу, и изашао са предлогом да сви чланови ШСБ треба да дођу и присуствују „изборној скупштини“ коју је на иницијативу Миодрага Ракића за 28. јануар сазвао Драгиша Ивановић. Такође је предложио да се супротстављене стране у међувремену договоре око техничких детаља, између осталог ко ће председавати том „скупштином“, (да то не буду ни Петар Катанић Вујић, ни Драгиша Ивановић), да се предложе кандидати који би на тој седници одмерили снаге и да се коначно усагласе заједнички ставови око будућности Шаховског савеза Београда.

Иван Маринковић је у начелу прихватио предлог да треба да се разговара у вези заједничке организације али је додао да је „скупштина“ заказана за 28. јануар сазвана супротно одредбама Статута ШСБ и да би у новонасталој ситуацији једино статутарно могуће решење представљала Скупштина сазвана на иницијативу трећине клубова која би се одржала у другој половини фебруара.

Бранко Тадић је искористио прилику да упита Душана Цогољевића да ли му је познато да су појединци из Шаховског савеза централне Србије, конкретно Горан Урошевић (ШК Раднички Ћуприја) и Душан Радовановић (ШК Пожега), активно лобирали међу београдским клубовима како ова Скупштина не би имала кворум за рад и одлучивање а у корист„скупштине“ од 28. јануара, али конкретног одговора није било, мада су неки од присутних делегата потврдили ту информацију, Након тога, дискусија је настављена и чула су се следећа размишљања о предлогу Душана Цогољевића као и сугестије појединих од присутних делегата:

  1. Треба прихватити иницијативу Душана Цогољевића;
  2. Иницијатива је неискрена јер да је друга страна хтела да разговара могла је да присуствује седници Скупштине заказаној за 13. јануар;
  3. Душан Цогољевић је дошао на ову седницу и изложио поменути предлог са једним јединим разлогом: да излобира међу присутним делегатима и прикупи још који недостајући глас за 28. јануар;
  4. Треба заказати и сазвати нову седницу Скупштине ШСБ, у складу са статутом ШСБ, за сам крај јануара или почетак фебруара, са само једном тачком дневног реда: усвајање финансијских извештаја како би се испунила обавеза према Секретаријату за спорт и омладину Града Београда, а ту седницу треба искористити да се договори евентуална седница на којој би се бирали органи ШСБ и да се прецизирају сви технички детаљи те седнице а не да се о њима преговара по кафанама и кулоарима без знања и учешћа клубова који чине Скупштину ШСБ.

Остале дискусије нису биле релевантне за кључно питање а то је шта чланство ШСБ жели и како се види излаз из постојеће ситуације.

Београд, 15. јануар 2018.                                           Шаховски савез Београда